texter

texter

bloggen

varje måndag läggs en ny text upp. det kan vara en dikt, en krönika eller en liten film.

jobba med att jobba mindre

tankar för dagenPosted by bob hansson Tue, September 22, 2015 13:00:51

att vi faktiskt tror oss spara tid genom att skynda oss är rätt jäkla dumt faktiskt.

Vi stressar hela dan på jobbet för att hinna få en lugn kvart innan vi ska äta middag. Vi äter middag så fort vi kan så att vi ska hinna diska. Vi diskar så fort vi kan så att vi ska hinna prata. Och sen pratar vi så effektivt vi kan så att vi ska hinna somna. Vi skyndar med livet - för att hinna dö i tid.

Eller blir så upptagna med att lägga livspusslet, att vi sällan tar oss tid att titta på motivet.

Jag pratade med en man på en konferens som kom fram och berättade hur viktigt det var att verkligen leva. Jag nickade men blev förvånad över vad han sedan berättade.

- Därför jobbar jag nästan 60-timmar i veckan nu? Jag frågade varför han gjorde det, var han tvungen?

- Nej, men det är för att jag ska kunna gå ner på halvtid när jag fyller 60.

Det är möjligt att det verkligen var den plan som passade hans liv bäst. Men det är också symptomatiskt för vårt livsuppskjutande samhälle, att vi puttar livet framför oss. Först ska vi städa, först därefter slappna av. Först ska vi klippa gräset, sedan ska vi sätta oss i det och bara njuta. Först ska vi renovera, bygga till, bygga om, sedan ska vi sitta där i nydoften och ”bara ha det bra”.

Vi blir så upptagna med att så snart som möjligt hinna med att leva,
att vi ibland inte märker - hur vi faktiskt redan gör det.

Det värsta med att skjuta upp friden till imorgon, är att du kan kontrollera din morgondag ännu mindre än den dag du redan har. Helt enkelt eftersom i morgon aldrig finns. Bara idag finns.

Och jag vill inte att du ska bli upprörd nu:
MEN: är du stressad och uppe i varv idag,
är det dessutom troligt att du är det även i morgon
.

Även om du sitter på en strand på andra sidan jordklotet redan imorgon eftermiddag, är det stor risk att du är lika stressad då som idag. Om du hoppar över att lyssna på dig själv idag, är det stor risk att din hörsel så att säga geggat ihop den dag du äntligen ska använda den.
Den inre rösten blir nämligen svagare för varje gång du hör den
- men ändå ignorerar den.
Den inre rösten är alltså inte helt olik en människa.

Det är lite tragiskt det här, att vi tror oss behöva förtjäna friden. Istället för att ge oss den till oss själva just när vi behöver den.

En ännu mer tragisk sak är att den man jag nyss nämnde, när han väl fyllde sextio, varit död i över ett år….  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.